“Blijf in uw kot”, “In tijden van Corona”, “Lockdown”, het lijken allemaal onwezenlijke woorden die je alleen in films hoort en toch is dit de situatie waar we vandaag in zitten.

Een paar dagen geleden lanceerde ik via sociale media een oproep tot rust en verdraagzaamheid. Vandaag wil ik een nieuwe oproep de wereld insturen, namelijk één voor gezond verstand.

 

Zonder paniek te willen zaaien : deze situatie is ernstig. En zo lang we er de ernst niet van inzien zullen we er de gevolgen van dragen.

 

Voldoende maatregelen in openbaar leven

Als apotheker zit ik, of eerder, sta ik in de “frontlinie” en wat daar te zien is tart alle verbeelding. Patiënten moeten hun handen ontsmetten voor ze de apotheek binnen komen. Dit doen ze door de voorschriften even in hun mond te bewaren terwijl ze hun handen ontsmetten. Of ze likken aan hun vingers om de voorschriften mooi naast elkaar op de toog te kunnen leggen. Als je daar als apotheker iets van zegt krijg je de reactie: “Ja, maar dat wist ik toch niet?”. Is het zo moeilijk om te begrijpen dat net die handelingen ervoor zorgen dat het virus zich kan blijven verspreiden? Gebruik alsjeblieft je gezond verstand.

 

Met deze oproep wil ik het niet over de apotheek hebben noch over de rest van het openbare leven, want er zijn voldoende maatregelen getroffen waar iedereen zich willens nillens aan houdt. Ik wil wel een warme oproep doen tot respect voor de mensen die momenteel dag en nacht klaar staan voor jullie, voor solidariteit en bovenal gezond verstand in je privéleven.

Is jouw situatie echt wel zo’n uitzondering?

We zitten en leven allemaal in onze eigen wereld, nu misschien nog meer dan anders, maar dat wil niet zeggen dat we enkel aan onszelf moeten denken. Integendeel, het is extreem belangrijk om extra solidair te zijn. Hoe sneller we ons aanpassen en ons zoveel mogelijk afzonderen van contact met anderen, hoe sneller de verspreiding van het virus kan stoppen en hoe sneller we dus terug ‘gewoon’ kunnen gaan leven, inclusief menselijk contact.

 

Ik hoor je al denken: “Ja, maar mijn zaak dan?” of “Wat met mijn uitgroei, ik moet toch naar de kapper?” of misschien zelfs ‘Ik zie het niet zitten om alleen te zijn, ik spreek thuis af met een paar vrienden’.

Laten we ook hier solidair zijn met onder andere de horeca: zij mogen hun zaak niet meer openen, dus waarom zouden wij dan nog afspraken laten doorgaan?

 

We vinden onze eigen specifieke situatie altijd anders en belangrijker dan die van iemand anders, maar stel jezelf eens de vraag: “Is dat wel zo?

Bepaalde interacties kunnen we niet vermijden: we moeten kunnen overleven, dus we moeten eten en drinken kunnen kopen. Ook veel medicijnen zijn levensnoodzakelijk, dus er moet permanentie verzekerd worden om geneesmiddelen te kunnen kopen.

Maar die kappersafspraak, is die echt zo levensnoodzakelijk? Ok, het zou kunnen dat je een grijze uitgroei ontwikkelt die er eigenlijk niet aantrekkelijk uitziet. Of je haar kan in alle richtingen beginnen groeien en je kapsel kan er stom beginnen uitzien. Ideaal is het niet en het zal er op z’n minst een beetje bijzonder uitzien. Maar als niemand van ons nog naar de kapper gaat, dan zitten we allemaal met een gelijkaardig probleem. Ons ego kan een deuk krijgen, dat is waar, maar we gaan toch niet dood van een slecht kapsel? Misschien kunnen we er zelfs de humor proberen van inzien en komen er binnenkort grappige foto’s op sociale media. Of wie weet ontstaat er wel een nieuwe modetrend.

 

Wie denk je wel dat je bent?

Hetzelfde met afspraken die niet noodzakelijk zijn om te overleven. Annuleer die gewoon, verplaats ze naar een onbekende datum in de toekomst of laat ze via een videocall doorgaan. Als je als zelfstandige aan de slag bent is dat uiteraard niet ideaal, maar – en ik ga het even liefdevol en doch kordaat uitdrukken: Wie denk je wel dat je bent?

Is jouw inkomen dan echt zo veel belangrijker dan jouw gezondheid en die van andere mensen rondom jou?

Als horeca-uitbaters worden verplicht om te sluiten, wie denk je wel dat je bent dat jij daar boven staat en dat jij op je gemak afspraken kan blijven verder maken?

 

Er zijn mogelijkheden genoeg om een ‘ja-maar’ aan te halen. Crèches blijven open, scholen voorzien opvang, ik moet nog naar het werk, … waarom zou ik dan niet verder gaan met mijn privé afspraak? Waarom zou ik een familiefeest afzeggen? Waarom zou ik niet met een leverancier afspreken?

Wees de lucifer die het verschil maakt

Omdat het NU het moment is om een einde te maken aan de verspreiding van dit virus. Kijk naar de foto van de lucifers en wees aub die ene lucifer die zich terugtrekt waardoor vuur / virus zich niet verder verspreidt.

Zoals ik reeds eerder aanhaalde: hoe sneller de verspreiding van dit virus stopt, hoe sneller we terug een ‘normaal’ leven kunnen beginnen leiden, maar ook: hoe sneller de economie terug op gang kan komen en hoe beperkter de verliezen zullen zijn.

 

Het is niet omdat je je (nog) niet ziek voelt dat je geen drager kan zijn van het virus en dat je dus op jouw beurt niemand anders kan besmetten. Misschien ben jij algemeen gezond en is het voor jou minder gevaarlijk om het Corona-virus op te lopen, maar ik ben er zeker van dat jij mensen in jouw omgeving hebt of kent die zwakker zijn en van wie jij niet wil dat ze dit virus krijgen en al zeker niet dat ze eraan overlijden.

 

Jij zal maar degene zijn die er een familielid aan verliest. Wil je het dan op je geweten hebben dat je toch maar die ene – niet levensnoodzakelijke – afspraak hebt laten doorgaan voor eigenbelang? Of ga je dan boos zijn op al die anderen die egoïstisch gereageerd hebben?

We dragen hier allemaal een verantwoordelijkheid die niet te onderschatten is.

 

Dus wees aub verstandig, denk aan de lange termijn en de hele bevolking. Wees niet de volgende lucifer die het vuur gewoon blijft doorgeven. Wees die ene lucifer die het verschil maakt.